sunnuntai 12. tammikuuta 2014

Ruisleipä

Ilta
  • 1 dl ruishapantaikinaa
  • 3 dl haaleaa vettä
  • 180g (3dl) ruisjauhoja
Sekoita ainekset keskenään ja peitä kelmulla. Laita lämpimään (22-24 astetta) paikkkaan yöksi hautumaan. Aamulla kulhossa pitäisi olla kuplia.

Aamulla
  • Eilinen taikina
  • 8.5 dl (500) ruisjauhoja
  • 1 dl haaleaa vettä
  • 2 dl piimää
  • 2.5 tl suolaa
  • 1 g hiivaa
Sekoita aineet. Vaivaa yleiskoneella 10 minuuttia keskinopeudella (3 nopeudella). Peitä kulho ja kohota (3-5) tuntia. Jätin takinan kohoamaan työpäivän ajaksi 10 tuntia.

Kumoa taikina ja tee siitä kaksi yhtä suurta ruisreikäleipää. Kohota 1.5 tuntia. Kun aikaa on jäljellä tunti laita uuni 250 asteeseen ja paistokivi sinne. (Pienempikin aika saattaa riittää): Kohoamisen jälkeen laita ruisleipä uuniin ja uunin pohjalle vettä jotta kuoresta tulee rapea. Laske lämpötilä 200 asteeseen. Paista leipää n. tunti. Jos joudut paistamaan leivät erikerralla pitää uuni ja kivi kuumentaa uudelleen.

Alkuperäisessä ohjeessa ei ollut hivaa, en tiedä onko se tarpeellinen. Alkuperäisessä ohjeessa ei myöskään tehty reikäleipiä vaan kaksi normi leipää. Pidin enemmän reikäleipä versiota.

Viite:
Juurevaa leipää s. 33-34





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.