Täyte:
Taikina (puolet jos teet päällisen erikseen):
- noin 1 kg omenoita, 6–7 kpl (Granny Smith)
- 1¾ dl (hillo)sokeria
- 1 tl kanelia
- 1 maustemitallinen muskottia
- ripaus suolaa
- 2 rkl vehnäjauhoja
- 2 rkl voita nokareina
Taikina (puolet jos teet päällisen erikseen):
- 4½ dl vehnäjauhoja
- ½ tl suolaa
- 2 rkl sokeria
- 150 g kylmää voita
- vajaa 1 dl jäävettä
Päällinen (vaihtoehto)
- 2.5 dl vehnäjauhoja
- 1.25 dl sokeria
- 0.65 dl fariinisokeria
- 1.5 tl kaneria
- 0.5 tl suolaa
- 6 rkl vuota pieniksi palasiksi leikattuna
Kuori (ulkomaiset) omenat ja poista siemenkota. Leikkaa omenat ohuiksi viipaleiksi.
Sekoita sokeri, kaneli, muskotti, suola ja jauhot. Ripottele seos tasaisesti omenaviipaleiden joukkoon.
Sekoita sokeri, kaneli, muskotti, suola ja jauhot. Ripottele seos tasaisesti omenaviipaleiden joukkoon.
Tee taikina. Mittaa kuivat aineet kulhoon ja leikkaa voi herneenkokoisiksi paloiksi. Murusta seos sormin tai tehosekoittimessa. Lisää joukkoon kylmä vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi. Kääri kelmuun ja pane jääkaappiin puoleksi tunniksi.
Jaa taikina kahteen osaan ja pyöritä palloiksi. Kasta toinen palloista vehnäjauhoihin ja kaaviloi kahden leivinpaperin välissä ohut, pyöreä levy, joka peittää pyöreän vuoan (halkaisija 23–24 cm) pohjan sekä reilusti reunat. Kaaviloi toinen taikinapallo piirakan kanneksi. (Pitää muistaa kokeilla paistaa pohja etukäteen uunissa 10 min ja sitten jatkaa)
Nosta omenaviipaleet vuoan keskelle korkeaksi keoksi ja vuole päälle voi. Voitele reunat vedellä, peitä piiras taikinakannella ja nipistele reunat kiinni.
Voitele pinta kermalla ja ripottele päälle hieman sokeria. Pistele haarukalla tai leikkaa pintaan höyryaukkoja.
Sekoita ainekset keskenään paitsi voi. Lisää voi ja sekoita kunnes seos tuntuu sannalta. Kaada seos piirakan päälle tasaiseksi kanneksi.
Päällinen versio 1
Pane piiras 200-asteiseen uuniin alatasolle 15 minuutiksi. Laske lämpöä ja kypsennä 175 asteessa noin 45 minuuttia. Anna jäähtyä kunnolla ennen tarjoilua.
(Päälinen versio 2)
Pidä uunissa ensin 40 min 205 asteessa ja peitä sen jälkeen foliolla. Tiputa lämpötila 175 ja anna olla kunnes omenat on pehmeitä n. 45 min.
Versio 2
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.