- 1 1/4 dl maitoa (1/2 kuppia)
- 2 1/2 dl kiehuvaa vettä
Odota että lämpötila tasoittuu 42 asteeseen. Lisää pala hiivaa kädenlämpöiseen
- 0.75 dl vettä
Anna hiivan levätä 10 min. Lisää hiivavesi maitoseokseen alla olevien aineiden kanssa ja sekoita:
- 1 1/2 ruokalusikallista margariina (käytin voita)
- 1 ruokalusikallinen sokeria
Mittaa toiseen kulhoon jauhot:
- 1 l vehnäjauhoa
- 2 teelusikallista suolaa
- 2 teelusikallista sokeria
Tee jauhonkeskelle kolo johon kaadat maitovesiseoksen. Sekoita aineet keskenään (ei pidä leipoa). Laita päälle kelmu ja rätti. Anna kohota noin kaksi tuntia.
Paina takina kasaan ja jaa kahteen osaan. Tee osista nelikulmio ja rullaa se kasaan. Patongista tulee korkeampi jos rullaat sen kasaan molemmista suunnista ja yhdistät ne keskeltä. Leikkaa saksilla 1 cm syvät viillot patonkiin kuten kaupassakin on tehty. Anna patonkien kohota vielä noin kaksinkertaiseksi ennen uuniin laittoa. Lämmitä uuni 205 asteeseen. Kannattaa laittaa uuni lämpiämään ainakin tunti aiemmin jos käytät pitsakiveä tms. Paista patonkia 205 asteessa 15 min ja vähennä lämpö 175 asteeseen 30 min. Laita uunin pohjalle levy johon kaadat kiehuvaa vettä 1-2 cm kun laitat patongit sisään.
Noin 5 min ennen valmistumista voitele patonki vatkatulla seoksella
- 1 munan valkuainen
- 1 ruokalusikallinen kylmää vettä
Onnistui ihan kohtuullisesti kun käytin 1/2 kuivahiivapakettia ja voita margariinin sijaan. Patonki maistui hyvältä mutta oli sisältä hieman kiinteä. Olis varmaan pitänyt antaa nousta hieman enemmän ennen uuniin laittoa.
Alkuperäisohje on Joy of Cooking sivulta 605-606
Alkuperäisohje on Joy of Cooking sivulta 605-606
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.